Prekrasna prezentacija grada Paga u Budimpešti

prezentacija grada paga sara tours

Povodom obilježavanja dana Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2019. godine u Budimpešti, u Kući mađarske baštine (Hagyományok Háza) otvorena je izložba „Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština“.

Izložbu su organizirali Veleposlanstvo RH u Mađarskoj i Kuća mađarske baštine. U nazočnosti brojnih uzvanika, veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora kao i predstavnika Hrvata u Mađarskoj, izložbu su svečano otvorile dr. Orsolya Pacsay-Tomassich, državna tajnica Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH uz koje je bio i vlp. RH u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić te voditeljica predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, gđa Ivan Herceg.

U svečanim govorima posebno je istaknuto kako je UNESCO pašku čipku i čipku Halasi uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Prilikom otvorenja izložbe, grad Pag je gastronomski, kulturno i turistički promoviran. Glavni sponzori događaja bili su Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Paga.
Grad Pag predstavljao je predsjednik Gradskoga vijeća g. Domagoj Vičević te direktorica TZ Paga gđa Vesna Karavanić.

Uz mađarsku i halašku čipku prikazana je paška čipka s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budaka i Benediktinskog samostana sv. Margarite, a umijeće šivanja paške čipke prezentirala je čipkarica gđa Gordana Maržić u paškoj narodnoj nošnji. Na posebnom štandu prikazani su proizvodi Paške sirane i Solane Pag, dok su u sklopu gastro prezentacije posluženi paški specijaliteti – paški sir, skuta, štrike, kolacići, padešpanji i baškotini uz pašku travaricu i vino. Cijeli događaj popraćen je glazbom i pjesmom te prikazom niza promotivnih filmova o Pagu.

Više na: http://tzgpag.hr/en/dobrodosli/novosti/239-prekrasna-prezentacija-grada-paga-u-budimpe%C5%A1ti.html

Prekrasna prezentacija grada Paga u Budimpešti - QR Code Friendly

Are you looking for a special offer customized to you?

Contact us with confidence and we will create an offer for you to meet all your requirements. Sara Tours is always at your service.

Sent us inquiry