Gastronomija

Otok Pag je naširoko poznat po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi. Prije svega to je otok sira i janjetine. Ovdje možete probati jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu kojeg marljivo prave žene na otoku pagu. No uz sir naravno dolazi paška janjetina daleko poznata kao najbolja u ovim krajevima, pa I u svijetu. Posebnost samog sira a I janjetine je ta što ovce ovdje pasu začinsko bilje ali travu začinjenu paškom soli koju nanosi bura koja zna puhati I preko 200 km/h te za. Na kamenom otoku ili kako ga mnogi znaju zvati ‘’mjesečev’’ otok nevjerojatno je da raste v iše od nekoliko tisuća ljekovitog bilja koje također dobiva na posebnosti zbog čuvene paške bure i soli. Tako je sir otoka Paga nagrađivan više puta u zadnjih 15 godina, u Europi ali i u svijetu.

‘’Paška sirana’’ je prva sirana otvorena u gradu Pagu, a kasnije u Kolanu, samoj kolijevci paškog sira otvorene su još sirana ‘’Gligora’’ I sirana ‘’Mih’’. Na otoku pagu nalazi 50 000 ovaca, te se godišnje prizveda oko tonu sira. Također u Kolanu od ovčarstva I sira privređuje gotovo svaka obitelj. Restorani na otoku prodaju svoju janjetinu I sir, ali ostale proizvode kojih ovaj otok ima pregršt. Ribe, lignje, hobotnice, škampi, janjetina pod peku ili na ražnju, paški sir, paška skuta, ali i mnoga druga jela dio su gastronomske ponude otoka Paga.

Lunjske masline stare su gotovo tisućljećima godina I smatraju se među najstarijaima na svijetu. Maslinovo ulje na Lunu, malom mjestu na otoku pagu zadivit će vas svojom izvrnošću I kvalitetom. Svaka obitelj ovdje ali I dljem otoka proizvodi, ali i prodaje svoje vlastito maslinovo ulje.

Također zbog začinskog bilja na otoku koje seovdje I bere, pčele rade kaduljin med koji osim što je ukusan, ima brojna ljekovita svojstva.

Na kraju ćemo spomenuti poznatu vinariju Boškinac koja proizvodi vrhunska vina. Nalazi se u obiteljskom luksuznom hotelu,koji je skriven u vinogradima, I zasigurno je najljepše mjesto za boravak i objed na Pagu. U restoranu služe sve paške specijalitete pripremljene na moderan način. Imaju odlično domaće vino, maslinovo ulje te sve ostale ‘’paške specijalitete’’.

Trebate pomoć sa upitom?

Kontaktirajte nas na navedeni broj telefona te ćemo sa zadovoljstvom vam pomoći oko upita za određeni smještaj ili za ostala pitanja.

00385 (0)23 697 337

info@sara-tours.hr

Gastronomija - QR Code Friendly

Tražite posebnu ponudu prilagođenu vama?

Obratite nam se s povjerenjem te ćemo za Vas kreirati ponudu koja će zadovoljiti sve vaše zahtjeve. Sara Tours vama uvijek na usluzi.

Pošaljite upit