Otok Pag je naširoko poznat po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi. Prije svega to je otok sira i janjetine. Ovdje možete probati jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu kojeg marljivo prave žene na otoku pagu. No uz sir naravno dolazi paška janjetina daleko poznata kao najbolja u ovim krajevima, pa I u svijetu. Posebnost samog sira a I janjetine je ta što ovce ovdje pasu začinsko bilje ali travu začinjenu paškom soli koju nanosi bura koja zna puhati I preko 200 km/h te za. Na kamenom otoku ili kako ga mnogi znaju zvati ‘’mjesečev’’ otok nevjerojatno je da raste v iše od nekoliko tisuća ljekovitog bilja koje također dobiva na posebnosti zbog čuvene paške bure i soli. Tako je sir otoka Paga nagrađivan više puta u zadnjih 15 godina, u Europi ali i u svijetu.

‘’Paška sirana’’ je prva sirana otvorena u gradu Pagu, a kasnije u Kolanu, samoj kolijevci paškog sira otvorene su još sirana ‘’Gligora’’ I sirana ‘’Mih’’. Na otoku pagu nalazi 50 000 ovaca, te se godišnje prizveda oko tonu sira. Također u Kolanu od ovčarstva I sira privređuje gotovo svaka obitelj. Restorani na otoku prodaju svoju janjetinu I sir, ali ostale proizvode kojih ovaj otok ima pregršt. Ribe, lignje, hobotnice, škampi, janjetina pod peku ili na ražnju, paški sir, paška skuta, ali i mnoga druga jela dio su gastronomske ponude otoka Paga.

Lunjske masline stare su gotovo tisućljećima godina I smatraju se među najstarijaima na svijetu. Maslinovo ulje na Lunu, malom mjestu na otoku pagu zadivit će vas svojom izvrnošću I kvalitetom. Svaka obitelj ovdje ali I dljem otoka proizvodi, ali i prodaje svoje vlastito maslinovo ulje.

Također zbog začinskog bilja na otoku koje seovdje I bere, pčele rade kaduljin med koji osim što je ukusan, ima brojna ljekovita svojstva.

Na kraju ćemo spomenuti poznatu vinariju Boškinac koja proizvodi vrhunska vina. Nalazi se u obiteljskom luksuznom hotelu,koji je skriven u vinogradima, I zasigurno je najljepše mjesto za boravak i objed na Pagu. U restoranu služe sve paške specijalitete pripremljene na moderan način. Imaju odlično domaće vino, maslinovo ulje te sve ostale ‘’paške specijalitete’’.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Sara ToursGastronomija-novalja-pag-2
Sara ToursGastronomija-novalja-pag-1
Sara ToursGastronomija-novalja-pag-5
Sara ToursGastronomija-novalja-pag-6
Sara ToursGastronomija-novalja-pag-4
Sara ToursGastronomija-novalja-pag-3