Smješten u Velebitskom kanalu, Pag je oblikovan morem koje ga okružuje i burom koja se nemilice spušta s Velebita. Upravo zbog jakog vjetra i posolice većina površine otoka je gola s tek nešto niske vegetacije. Zbog bijelog kamena koji prevladava krajobrazom tepaju mu da je Mjesečev otok. Površinom je tek peti najveći otok u Jadranskom moru, ali zbog izrazito razvedene obale ima najdužu duljinu obale na Jadranskom moru. 

Iako je sol jedan od razloga nestanka vegetacije, toliko je važna za Pag da su zbog nje otok nastanjivali još u antičko doba. Jedan od najčešćih asocijacija na otok Pag je i solana čija se polja soli prostiru hektarima zemlje i stvaraju neponovljiv krajolik. Ipak, sol je samo jedan od četiri zaštićena proizvoda na otoku Pagu. Uz nju su zaštićeni i paška čipka, paški sir i paška janjetina. Kamena površina samo prikriva bogato tlo pjeskulju na kojem rastu razne vrste aromatičnih trava koje pasu najbrojniji stanovnici otoka – ovce. Njihovo mlijeko i tajna receptura zaslužni su za specifičan i aromatičan okus paškog sira, a prožima i meso mlade janjadi. Za sve ljubitelje gastronomije Pag je pravi raj – bogatu paletu okusa uz sir i janjetinu upotpunit će vrhunsko maslinovo ulje, svježi morski plodovi i ukusno lokalno povrće kao što su šparoge. 

Spomenuto maslinovo ulje dolazi iz netaknutih maslinika na samom sjevernom vrhu otoka – Lunskih maslinika. Na svijetu ne postoji maslinik koji u sebi sadrži toliki broj tisućljetnih maslina, pa je cijeli park zaštićen kao park posebne prirodne vrijednosti. Uz njega, posebno su značajni i paški suhozidi koji unose red i organizaciju u nepregledne površine bijelog kamena. 

Života na Pagu nikako ne nedostaje, a to dokazuju i dvije atraktivne trail utrke – Life on Mars i Otok Pag Trail – Say Cheese And Run. Zanimljive staze i poseban krajolik privlače stotine trkača koji uz to uživaju u kulturnim i gastronomskim ponudama otoka. 

Na Pag je moguće doći automobilom na dva načina, preko mosta ili trajektom. Paški most se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka, a dugačak je 300 metara. Trajektom se može pristati u dvije luke – Žigljen i Novalju. Koji god način odabrali, sigurni smo da nećete požaliti!

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Sara ToursPag-hrvatska-croatia-01
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-03
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-04
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-02
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-05
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-06
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-07
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-08
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-09
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-10
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-11
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-12
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-14
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-15
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-16
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-17
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-18
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-19
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-20
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-13
Sara ToursPag-hrvatska-croatia-21